Pilates historia

Efter årtionden som träningsform för eliten har Pilates nu blivit en träningsform som passar alla typer av människor oavsett tidigare erfarenhet av träning. Vad är den fascinerande historien om Pilates?

Joseph Hubertus Pilates föddes i Tyskland år 1880. Han var ett mycket sjukt barn och led av astma, reumatisk feber och engelska sjukan. Han blev intresserad av anatomi och lärde sig kroppens alla delar.

Joseph´s egna citat:

”I learned every page, every part of the body. I would move each part as I memorized it”.

År 1912  åkte Joseph till England där han arbetade som självförsvarsinstruktör för detektiver på Scotland Yard. Vid utbrottet av första världskriget internerades han som en ”fientlig utlänning” tillsammans med andra tyska medborgare. Under hans internering raffinerade han sina metoder och tränade andra interner i hans system av träning. Han riggade fjädrar till sjukhussängar vilket gjorde att sängliggande patienter kunde träna med motstånd, en innovation som senare ledde till hans Pilatesapparater. En influensaepidemi utbröt i England år 1918 och dödade tusentals människor. Noteras kan att ingen av Joseph’s patienter dog. Joseph hävdade att detta vittnade till effektiviteten i sitt system.

Efter frigivningen återvände han till Tyskland där hans träningsmetoder fick fäste i dansen. Rudolf von Laban utvecklade den dansform som används idag. Hanya Holm anammade många av Joseph’s övningar för sina moderna danser och de är fortfarande en del av ”Holm Technique.” Tyska tjänstemän begärde att Joseph skulle lära ut sina träningsmetoder till armén. Tanken på vad han tyckte om den politiska inriktningen gjorde att han valde att lämna Tyskland för gott.

År 1926 emigrerade Joseph till USA. Under resan träffade han Clara, en förskolelärare som led av ledgångsreumatism. Joseph tränade henne under hela resan och det hela ledde till kärlek och senare giftemål. Joe och Clara öppnade ett gym i New York som låg i samma lokal som New York City Ballet. I början av 1960-talet hade Joseph och Clara många av New York´s dansare bland sina klienter. George Balanchine, vid New York City Ballet, studerade Josephs metoder och bjöd in Pilates för att ge lektioner till sina unga ballerinor. ”Pilates” spreds och blev populärt även utanför New York. New York Herald Tribune konstaterade i en artikel 1964 att , ”dansklasser runt om i USA värmde unga studenter upp dagligen med Pilatesövningar.
Flera av Joseph och Claras studenter öppnade egna studior och förde så Pilates vidare. Joe fortsatte att träna sina patienter fram till 1967, då han vid 87 års ålder avled. Det påstås att det var en brand i studion där han försökte rädda all utrustning och föll genom golvet, vilket senare orsakade hans död. Clara fortsatte att instruera fram till sin död 1977.

På 1970-talet upptäckte många av Hollywoods kändisar Pilates träningsmetoder via Ron Fletcher studio i Beverly Hills.
I slutet av 1980-talet började medierna uppmärksamma Pilates. Träningsformen fick nytt fäste i allmänheten. Joseph sa en gång att ”Jag är femtio år före min tid” Han visste inte hur rätt han hade.

Idag tränar åtskilliga miljoner i hela världen Pilates, och antalet fortsätter att växa.

 

pilates för gravida

Klassisk pilates

Klassisk Pilates definieras som vetenskap och konst för att samordna kropp och sinne för att uppnå total fitness. Du använder din egen kropp som motstånd för att utföra en serie rörelser som kopplas samman i en effektiv övergång, som är anpassad till ditt behov. 

Classic Pilates Malmö

Kattsundsgatan 10, 211 25 Malmö
Telefon: 040-13 61 14
E-post info@classicpilates.se

Klicka här för att Boka tid online >>

Klicka här för att bli medlem >>

Öppettider

MÅN-TORS    kl.07.00 - 21.00

FREDAGAR     kl. 09.00 - 17.00

LÖRDAGAR    kl. 09.00 - 14.00

SÖNDAGAR  kl. 09.00 - 13.00

Hitta till oss på Google Map >>

Referenser

"I have been diagnosed with disc herniation in the lower back. I was recommended surgery but my Physiotherapist suggested Pilates to build strength in my core to avoid surgery. Ever since, I have been hooked on Pilates as I have seen a huge difference in my body awareness, range of movement and being able to activate my core to protect my back."

Sandra Johansson

Range & Product design Leader, IKEA of Sweden

"Jag har levt med kronisk inflammation och ledvärk i många år. Träningen som erbjuds på Classic Pilates Malmö har varit en viktig del i att bli fri från både smärta och mediciner."

Melissa Reimer

Creative Director

Work

Träna pilates i malmö

Classic pilates

sv_SESvenska